Γνωριμία με τη γευστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης

Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Από το Σάββατο 26 Μαΐου έως το Σάββατο 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις που επιχειρούν να μας γνωρίσουν τη γευστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης

Κύριοι στόχοι της διοργάνωσης εκτός από την αναζήτηση της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης είναι η συμμετοχή των επαγγελματιών και ερασιτεχνών που δραστηροποιούνται σε σχετικά πεδία και η ανάδειξη της πόλης σε γαστρονομικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης μας προτείνει ένα δεκαπενθήμερο με  προτάσεις που καλωσορίζουν το καλοκαίρι του 2012, ενδιαφέροντες περιπάτους στις αγορές της πόλης αλλά και ξεναγήσεις στο ευ ζην της παλαιάς Θεσσαλονίκης, παιδικές δραστηριότητες, παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις. Επισημαίνεται ότι μέρος της διοργάνωσης αφορά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, σε μια απόπειρα προσδιορισμού της γαστρονομικής ταυτότητάς της από το 1912 έως το 2012.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 26 Μαΐου & 9 Ιουνίου και ώρα 11.00-13.00 το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της γαστρονομικής κληρονομιάς της πόλης, μας προσκαλεί σε «Περίπατο στις αγορές της πόλης».

Η διαδρομή θα περάσει από τις στοές και τα στενά δρομάκια της Δημοτικής Αγοράς Βλάλη, γνωστής ως Καπάνι, όπου τα ψαράδικα με τη δυνατή απόπνοια ιωδίου εναλλάσσονται με τα χασάπικα, τα κοτοπουλάδικα και τα μανάβικα. Θα διασχίσει τη φημισμένη αγορά Μοδιάνο, με τις διαχωρισμένες αγορές κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών, λαχανικών, μπαχαρικών, καφεκοπτείων κλπ. Και θα καταλήξει σε καταστήματα τροφίμων, από τα πιο παλιά της πόλης.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αριστοτέλους & Ερμού

Τρόπος Συμμετοχής: κατόπιν δηλώσεως συμμετοχής στα τηλέφωνα 2310 280328, 2310277641, κυρία Μαρία Ξεπαπαδάκη, έως την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 και Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 αντίστοιχα. Σε κάθε ξενάγηση μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν έως 30 άτομα κατά σειρά προτεραιότητας.

Το πρωινό της Κυριακής 27 Μαΐου, 11.00-13.00 είναι αφιερωμένο στις ξεναγήσεις που θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο  «Ευ Ζην» της Παλαιάς Θεσσαλονίκης.  Ο περίπατος- ξενάγηση  που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης  θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης του χθες που σχετίζονται με τη γαστρονομία και την ψυχαγωγία, όπως ξενοδοχεία, κινηματογράφους, χώρους διασκέδασης, εστιατόρια, παραδοσιακή κουζίνα και γαστρονομία κοινοτήτων της πόλης, από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από την περιοχή Λαδάδικα και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Μπορούν να συμμετέχουν έως 70 άτομα κατά σειρά προτεραιότητας.

Σημείο συνάντησης: Λιμάνι, είσοδος προβλήτας Α, απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας. Ώρα: 10.00 π.μ

Τρόπος Συμμετοχής: κατόπιν δηλώσεως συμμετοχής στα τηλέφωνα 2310 280328, 2310 277641, κυρία Μαρία Ξεπαπαδάκη, έως την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Και αυτό το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις μερικές από τις οποίες είναι:

  • «1912 – 2012: Αναζητώντας τη γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για την καταγραφή τοπικών συνταγών και εδεσμάτων, παραδοσιακών πρακτικών και τρόπων μαγειρέματος καθώς και συνηθειών εστίασης και διατροφής στην πόλη. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί μέσω ερωτηματολογίων και προσωπικών συνεντεύξεων και τα στοιχεία θα αναρτηθούν την ιστοσελίδα του Thessaloniki Food Festival.

  • «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 Ευρώ»

Στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να συμμετέχουν δυναμικά και οι χώροι εστίασης της πόλης. Έτσι, η δράση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 Ευρώ» συνεχίζεται για όλη τη χρονια μετά από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί με μεγάλη μας χαρά και από τον Δήμο Αθηναίων. Συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε γευστικά μενού και πρωτότυπες συνταγές με 10 € στα εστιατόρια της πόλης.

Τα καταστήματα που παίρνουν μέρος στη δράση βρίσκονται αναρτημένα στο σύνδεσμο https://thessaloniki.gr/foodfestival/tuesdays/.

Προϋπόθεση συμμετοχής παραμένει η εκδήλωση ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων στη λίστα η οποία εξακολουθεί να ενημερώνεται.

Να σημειωθεί ότι θα σταλεί περαιτέρω ενημέρωση με επιμέρους Δελτία Τύπου για τις επιπλέον Δράσεις που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και για την συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στο http://foodfestival.thessaloniki.gr.

Πληροφορίες: 2310 280328, foodfestival@thessaloniki.gr