Γευστικές αναζητήσεις

Σάββατο 12 – Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011
11.00 – 20.00
Αποθήκη 13, ΟΛΘ

Οι Γευστικές Αναζητήσεις είναι η έκθεση τοπικών προϊόντων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έναν από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης αποτελεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων είτε μέσω της έκθεσής τους είτε μέσω της μαγειρικής τέχνης που τα μετατρέπει σε συνταγές.

Στο πλαίσιο της δράσης Γευστικές Αναζητήσεις, το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Νοεμβρίου 2011, στην Αποθήκη 13 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης πρόκειται να στηθούν πάγκοι παραγωγών προκειμένου να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους: Ελαιόλαδο, γάλα, τυριά και ποικίλα γαλακτοκομικά, μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης, μέλι και μαρμελάδες, αλλαντικά από κρέας βουβαλιού, ποντιακά εδέσματα, γλυκίσματα και λικέρ, παραδοσιακά ζυμαρικά και πίτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν, να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους, καθώς επίσης και να τα αγοράσουν. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε εργαστήρια γεύσης, σε Μaster Classes από γνωστούς chef ή να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη λαμπρή πορεία και το μέλλον της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της δράσης «Γευστικές Αναζητήσεις» έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
12.00 – 13.00: Στρογγυλό τραπέζι: med-RurUrbAl «Ο ρόλος των Γυναικείων Συνεταιρισμών στη διατήρηση της γευστικής κληρονομιάς»
Η σημασία της στήριξης της τοπικής παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.

13.30-14.30: Cοοking Master Class: Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με προϊόντα της Ergon

15.00 – 16.00: Αρμονία γεύσης: Τυρί και κρασί
Δοκιμάζουμε τα τυριά της έκθεσης με ταιριαστά κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα

17.00-18.00: Cooking Master Class: Η Νταϊάνα Κόχυλα μαγειρεύει συνταγές από τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος

19.00 – 20.00: Ανοιχτή συζήτηση «Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης»
Δημοσιογράφοι γεύσης, chef, επαγγελματίες της γαστρονομίας συζητούν για το χθες, το σήμερα και το αύριο της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης.
Συμμετέχουν: Αλβέρτος Αρούχ, δημοσιογράφος γεύσης – Νταϊάνα Κόχυλα, δημοσιογράφος γεύσης, συγγραφέας – Γιώργος Βασίλογλου, εστιάτορας – Γιώργος Παλησίδης, chef, επιστημονικός σύμβουλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» – Δρ. Γιάννης Βογιατζής, οινολόγος, οινοποιός, Πρόεδρος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
13.30 – 14.30: Cooking Master Class: O Κώστας Αραμπατζής, executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki ετοιμάζει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας

15.00 – 16.00: Εργαστήριο γεύσης: Μαθαίνουμε τα πάντα για το μέλι
Παραγωγή και διατροφική αξία. Γευστική δοκιμή μελιού, ξυδιού από μέλι, κρασόμελου.

17.00 – 18.00: Εργαστήριο γεύσης: Ο γύρος του κόσμου με ένα …. τσουρέκι!!
Μια εθνογραφική και γευστική προσέγγιση στο αγαπημένο εορταστικό ψωμί και την κουλτούρα του από έλληνες και βαλκάνιους φοιτητές του Κολεγίου Περρωτής, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

19.00 – 20.00: Αρμονία γεύσης: Καβουρμάς, αλλαντικά από κρέας βουβάλου και κρασί
Δοκιμάζουμε τα προϊόντα από κρέας βουβάλου της έκθεσης με ταιριαστά κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα

Παρακαλείστε για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής- κράτηση θέσεων στις εκδηλώσεις (λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων) να καλείτε στο τηλέφωνο 2310 877912 (ώρες επικοινωνίας: 9.00- 15.00), ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: foodfestival@thessaloniki.gr