Ημέρες γεύσης στις βιβλιοθήκες

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή και φιλοξενούν πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο του προγράμματος «Thessaloniki Food Festival στις βιβλιοθήκες».

Για τους μικρούς φίλους των παιδικών βιβλιοθηκών κάθε γειτονιάς του Δήμου Θεσσαλονίκης θα διοργανωθούν ποικίλες εκδηλώσεις πλήρως εμπνευσμένες και δημιουργημένες στο πνεύμα του Food Festival από 5 έως 25 Νοεμβρίου. Οι μικροί μας φίλοι θα πλάσουν ήρωες παιδικών βιβλίων με υλικά μαγειρικής και θα μεταφερθούν σε κόσμους… μαγειρικούς και ονειρεμένους μέσα από παραμύθια, όπου πρωταγωνιστούν οι κατσαρόλες, τα ζαρζαβατικά, τα μουστοκούλουρα και τα αμπέλια.

Πάμε μια εκδρομή στην κουζίνα; Γιατί ο παπάς παχύς έφαγε παχιά φακή; Σε τι περιπέτειες θα μπει η πριγκίπισσα Μπουκίτσα; Μέσα από διαδραστικά μουσικά και θεατρικά παιχνίδια, τα παιδιά θα γίνουν για λίγο λιλιπούτειοι μάγειρες και μικροί οινολόγοι. Θα ανακαλύψουν τον κόσμο της κουζίνας, τη σημασία του αλατιού, της ζάχαρης και του ψωμιού στη διατροφή μας, αλλά και τα μυστικά για ένα λαμπερό χαμόγελο.

Για τους μεγάλους φίλους των βιβλιοθηκών θα πραγματοποιηθούν κάθε Δευτέρα σε κάθε γειτονιά του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάσεις μαγειρικών βιβλίων, αλλά και μαγειρικών blogs, μαθήματα και διαγωνισμοί μαγειρικής. Η Αλεξία Αλεξιάδου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Νέα Κουζίνα», η Κική Εμμανουηλίδου το «Οικογενειακά γεύματα με 5 €» και η Στέλλα Σπανού το «Καβάλας Γεύσεις». Οι food bloggers Βασίλης Γαλανός και Ελίνα Γκατζέλη θα παρουσιάσουν τα blogs τους για το κρασί και τα γλυκά αντίστοιχα, ενώ οι εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ παρουσιάζουν ένα βιβλίο για τα μυστικά του Food Therapy. Παράλληλα με τις παρουσιάσεις των μαγειρικών βιβλίων και τα μαθήματα μαγειρικής, θα πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός «Chef της γειτονιάς», όπου ειδήμονες της κουζίνας θα βαθμολογούν και θα βραβεύουν το καλύτερο πιάτο της γειτονιάς. Ποιος κάνει την καλύτερη πίτα ή το καλύτερο ντολμαδάκι στη γειτονιά; Το βραβείο για τον τυχερό θα είναι μία μοναδική και συλλεκτική έκδοση «Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης» που εκδόθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης του 1997.

Οι βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, ποικίλες εκδηλώσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει ενεργά, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους ως ανοιχτά πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα αλλά και ως χώροι δημιουργικής έκφρασης.