Συνέντευξη Τύπου, 2/11/2011

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συνδιοργανωτές την «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Ένας σχεδόν μήνας, γεμάτος από δράσεις που αφορούν την γαστρονομία και ό, τι την συνοδεύει, ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και διαρκεί έως την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι προσδοκίες από την διοργάνωση, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο ετήσιο θεσμό για την πόλη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην κουζίνα της, τονίζοντας ότι αποτέλεσε το έναυσμα για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο κ. Μπουτάρης εκτίμησε ότι το φαγητό, πέρα από το να καλύπτει απλές βιοτικές ανάγκες, είναι και «Ευ Ζην». Όσο για τους στόχους του Φεστιβάλ, προέταξε την ανάδειξη του πολιτισμού στο τραπέζι και των τοπικών ελληνικών προϊόντων.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού κ. Σπύρος Πέγκας, τόνισε ότι υπήρξε προβληματισμός, όσον αφορά την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, στην δυσχερή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, που διανύουμε. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, στην τελική απόφαση, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η πλευρά της διοργάνωσης που έχει να κάνει με την τουριστική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, την αναπτυξιακή της προοπτική αλλά και την τόνωση του κλάδου εστίασης. Ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ, με την οικονομική στήριξη χορηγών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη. Ακόμη, ανακοίνωσε την εγκατάσταση ενός περιπτέρου πληροφόρησης του Φεστιβάλ, από ανακυκλώσιμα υλικά, στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρία Νέτσικα, μέλος της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, δήλωσε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της διοργάνωσης είναι η διερεύνηση και η αποσαφήνιση του γαστρονομικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί όλους στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και δηλώνει αποφασισμένη να κατακτήσει τη θέση της στο σύγχρονο, παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.