Ημερίδα με θέμα “Οι νέες τάσεις και προκλήσεις στο γαστρονομικό τουρισμό” διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στις 12.00-13.30 στο πλαίσιο της 35ης Philoxenia, στο stage του Περίπτερου 13 της Helexpo. Ο βιγκανισμός είναι μία από τις νέες τάσεις που συζητήθηκαν, καθώς και το κατά πόσο είναι έτοιμη η Θεσσαλονίκη να υποδεχτεί τους vegan και τους vegetarian τουρίστες”.
Για μία πόλη ανοιχτή στις νέες προκλήσεις και τάσεις του τουρισμού και ιδιαίτερα του γαστρονομικού, μίλησε η εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Μαρία Καραγιάννη. «Από το τζατζίκι, το σουβλάκι και το μουσακά, η γαστρονομία της πόλης τα τελευταία χρόνια έχει μεταπηδήσει στη σύγχρονη εκδοχή της, με εξαιρετικές προτάσεις από τα τοπικά εστιατόρια και τους διακεκριμένους chef, η οποία συνεχώς εξελίσσεται. Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί με την έκδοση του 2ου Gluten free χάρτη, ενώ θα ακολουθήσει ένας νέος χάρτης σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με τα σημεία εστίασης για vegan και vegetarian επισκέπτες, ως αποτέλεσμα της ημερίδας».
Ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της Thessaloniki Walking Tours Κωστής Ζαφειράκης, που ειδικεύεται στα food tours, αναφέρθηκε στο γαστρονομικό πλούτο της Θεσσαλονίκης που αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις τους επισκέπτες της. Ο Πάνος Χαλόφτης, εκπρόσωπος του κινήματος του βιγκανισμού στην Ελλάδα και Project Coordinator του Vegan Life Festival, έδωσε μετρήσιμα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα είναι μέσα στις 10 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με vegan και vegetarian υπηρεσίες ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη για την οποία τα δεδομένα δεν έχουν καταγραφεί επαρκώς, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να την κατατάσσει πρώτη στην Ελλάδα. Το περσινό Vegan Life Festival που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο από το Thessaloniki Food Festival, προσέλκυσε πάνω από 4.500 επισκέπτες, πράγμα που δείχνει την ανοδική τάση του κινήματος».
Ο ιδιοκτήτης του “Γλυκάνισου” Χρήστος Σωτηρούδης, αναφέρθηκε στα ευεργετικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής και στις πολλές επιλογές του Θεσσαλονικιώτικου μενού για τους τουρίστες».
Ο Νίκος Λιογγάρης, executive chef και ο Στέφανος Κυριαζίδης, υπεύθυνος marketing του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ, επισήμαναν τη σημασία της ένταξης του vegan και vegetarian lifestyle, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΙΕΚ μαγειρικής και την αναγκαιότητα για καταρτισμένους επαγγελματίες στις ειδικές διατροφικές ομάδες. Θεωρείται πλέον απαραίτητο τα εστιατόρια αλλά και τα ξενοδοχεία να εντάξουν ξεχωριστούς διατροφικούς καταλόγους στο μενού». Την ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης συντόνισε η Λίλιαν Σαμαρά, υπεύθυνη του Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης.