Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί έναν καινούριο θεσμό γαστρονομίας

Πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Φεστιβάλ Γαστρονομίας αναλαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με σκοπό να αναδείξει ένα νέο ετήσιο θεσμό για την πόλη.

Κύριοι στόχοι της διοργάνωσης είναι τόσο η αναζήτηση της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, για την οποία τόσα πολλά λέγονται και γράφονται, όσο και η δημιουργική συμμετοχή των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε σχετικά πεδία, αλλά και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού για έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Για την επίτευξή τους απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή γαστρονομίας, με αρώματα και γεύσεις να πλημμυρίζουν τα εστιατόρια, τα ουζερί, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφέ, τις κουζίνες και τις πλατείες της πόλης.

Αναγνωρίζοντας ότι γύρω από το στρωμένο τραπέζι, απολαμβάνοντας εδέσματα καθημερινής μαγειρικής ή υψηλής γαστρονομίας, παίρνουμε μαθήματα πολιτισμού, οικονομίας, γεωγραφίας, αισθητικής, ιστορίας, αλλά και παράδοσης των λαών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην πόλη που εδώ και δυόμιση χιλιετίες είναι σταθμός λαών και πολιτισμών. Ξένοι με διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες, συνήθειες, ήθη και έθιμα έγιναν κάτοικοί της. Η συμβίωσή τους κατέληξε στην ενσωμάτωση νέων ιδεών στις εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Κορυφαίο παράδειγμα, η ξακουστή στο πανελλήνιο γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Το Thessaloniki Food Festival μας προτείνει έναν μήνα με νόστιμα μαγειρέματα, γευστικές δοκιμές, εργαστήρια γεύσης, εκθέσεις γαστρονομίας και κρασιού, δείπνα, γαστρο-εικαστικές παρεμβάσεις και ποικίλες δράσεις σε όλη την πόλη.

Η Έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με τη δράση Gastronomy – Symbiosis? στο πλαίσιο της «15ης Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου». Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας δράσης, 9 νέοι chef θα ρίξουν μια «μελλοντολογική» ματιά σε εδέσματα της πατρίδας τους (Λίβανος, Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Άγιος Μαρίνος), θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό, θα μοιραστούν την αγάπη τους για την κουζίνα της πατρίδας τους με το κοινό της πόλης σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι.

Θα ακολουθήσει ένας μήνας με ποικίλες δράσεις σε όλη την πόλη, όπως:

  • Έκθεση τοπικών προϊόντων
  • Street food στη Θεσσαλονίκη
  • Παιδιά & γεύσεις
  • Thessaloniki Food Festival στα Μουσεία και στις βιβλιοθήκες
  • Τα Μονοπάτια της Γεύσης στη Θεσσαλονίκη
  • Γευστικά Σταυροδρόμια
  • Cooking masterclasses με γνωστούς chef
  • Παράλληλες εκδηλώσεις σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, deli, κάβες, δρόμους, συνοικίες κλπ.

Η αυλαία του Thessaloniki Food Festival θα πέσει το Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου, θέτοντας υπό την αιγίδα του την έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων «Χάρτης των Γεύσεων», που εδώ και εννέα χρόνια διοργανώνεται στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της και δηλώνει αποφασισμένη να κατακτήσει τη θέση της στο σύγχρονο, παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Πληροφορίες: 2310 877912, foodfestival@thessaloniki.gr